19.07.2011

140. potrójnie czekoladowa przyjemność

Przepis dnia: potrójnie czekoladowe ciasteczka

Co potrzeba?
  • pół kostki masła
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1¼ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g kakao
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 3/4 tabliczki białej czekolady
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 

Co zrobić? 
Najprościej ujmując czekoladę posiekać w kostkę, całą resztę wrzucić do miski i ugniesć. Kiedy ciasto osiągnie dobrą konsystencję (czyli nie będzie się kleić), dorzucić posiekaną czekoladę. 


Uformować z ciasta kulki wielkości około orzecha włoskiego.

Ułożyć na blaszce mniej więcej 25 kulek (odległości między nimi powinny wynosić ok 5cm).
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (190st. C.) na ok 10-15min. Banalnie proste.
Jeść!
Wybaczcie mój w pełni nieprofesjonalny opis, ale każdy kto mnie zna wie, że ja i kuchnia zdecydowanie nie dogadujemy się ze sobą. Niemniej jednak ciasteczka są pycha, a przy ich pieczeniu jest sporo zabawy, więc nawet takie antytalenty jak ja powinny spróbować.

Smacznego!
biotechnology

3 komentarze: